top of page

KAÇ BEDENİMİZ VAR? VARLIĞIN KILIFLARI

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2022



İnsan üç boyutlu bu dünyada her şeyi beş duyu organıyla algılar. Bunun dışında bilimin ispatladığı ama beş duyu organıyla algılanamayan pek çok şey vardır. Havadaki frekansları,atom altı dünyada olup bitenleri,belli desibelin altındaki sesleri, belli frekansların üstündeki ve altındaki ışığı ve diğer boyutları algılayamaz.

Algılayamadığı bir diğer şey de bedeni bir giysi gibi saran enerji alanı ile bedenin içindeki enerji noktalarıdır. Bedeni bir örümcek ağı gibi saran bu alan bilimsel olarak ispatlansa da biz bu alanı hala kısıtlı algımızdan dolayı algılayamıyoruz. ‘’Aura’’ da denilen bu alan birden çok katmandan oluşarak madde bedenimizi sarar. Bu katmanlar ‘’Madde Beden’’ ’’Zihinsel beden’’ve ‘’Astral beden olarak sınıflandırılmıştır.Her birinin ayrı bir varoluş amacı ve görevi vardır.

En alttaki titreşimi en az yani kaba (madde veya Fizik ) beden yer alır. Kaba beden yani madde veya fizik bedenle bu bedenler arasında karmaşık bir ilişki vardır.

Madde bedeni fiziksel olarak dik tutmaya yarayan omurga boyunca enerji kanalları ‘’Nadiler’’bulunur. Prana (evrensel yaşam enerjisi’) nadilerden akarak beden içinde yoğunlaşır ve Sankritçe’de ‘’Ateş Çarkı’’anlamına gelen günümüzde bilinen adıyla ‘’ÇAKRA’’ları oluşturur. Yedi adet Çakra (enerji merkezi) vardır ve omurganın tam ortasında bulunan Sushmna Nadi boyunca belli noktalarda bulunur.Aynı zamanda hormonal salgı bezlerinin ve sinir ağlarının çok yakınında konumlanarak salgı bezlerinin etkin ve daha dengeli çalışmasında yardımcı olurlar.

Yogik bakış açısına göre 3 bedenimiz(tri sharira) vardır.ve bu bedenleri saran 5 beden kılıf bulunmaktadır.Bu bedenler;


Tri sharira (3 Beden) Pancha Kosha(Beş Kılıf)

1. Stula Sharira(madde veya besin beden)

a) :Annamaya kosha (besin Kılıfı)

2.Linga veya Sukshma sharira (Astral-Eterik Beden)

a) Pranamaya Kosha(Yaşamsal kılıf)

b)Manomaya Kosha(Mental,zihin Kılıf)

c)Vijnanamaya Kosha(Akıl Kılıf)

3.Karana Sharira(Neden veya Tohum Beden.

a) Anandamaya Kosha(Nihai mutluluk Kılıfı)



1.Stula Sharira (madde veya besin beden):En dıştaki görünen bedenimiz.fiziksel olarak madde dünyada var olduğumuz bedenimiz bu beden bize ait olmasa da biz bu bedene fiziksel anlamda ben diyoruz. Aslında ben herkesde ve evrende var olan herşeyin özü olan atmandır.Saf Bilinç hiçbir bilgisi karması olmayan bilinç, aynı zamanda atmanı bir yaratıcı olan brahman yaratığı için aynı zamanda brahman=atman.

Fiziksel beden,toprak(prithivi),su(apas),ateş(agni,)hava(vayu)ve eter,boşluk(akaşa)dan oluşuyor aslında bu 5 farklı elementin 5'inin özünde akaşa olduğunu savunuyorlar. Atomların bile altında bu elementlerden var olduğunu ve farklı kombinasyonlar ve etkileşimlerle farklı maddelerin oluştuğunu savunuluyor. Yani bu 5 elementten,bir realite görünen bir dünya oluşuyor.Bu görünen dünyanın bir parçası da görünen, aslında ben dediğimiz, ama bizim olmayan sadece biz olduğumuz,madde,besin bedenimiz.Fiziksel bedenimiz olduğumuz geçici bir form.Ama biz değiliz.

Not: Elementlerle ilgili daha çok şey öğrenmek istersen aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

https://www.heryerdeyoga.com/post/nedir-bu-5-büyük-element-yaşamımızda-nasıl-tezahür-eder

Dışarıda fiziksel olarak görünen her şey gunaların (herşeyde ve herkesde olan nitelik) prananın akaşanın ve elementlerin etkisinde çok karmaşık aynı zamanda kendi içinde bir uyum halinde harekete geçiyor ve dışarıdaki realiteyi yaratıyor.

İşte burda bizim 5 beden olarak bildiğimiz, aslında bedenlerimizi saran 5 kılıfın varlığından söz edebiliriz.Bu 5 kılıfının birincisi madde bedenimizin içinde barındırdığı Annamaya kosha’dır.

TRİ SHARIRA (3 BEDEN) & PANCHA(BEŞ) KOSHA(5 KILIF)

Yoga ve Uphanişad geleneğinde pancha kosha kavramı, öğretmen Varuna’nın oğlu ve öğrencisi Bhrgu’ya gerçeği arayışında kılavuzluk ettiği bir öğretiyle şekillenir ve Taittireya Uphanisad’da bu hikaye anlatılır.

Oğul Bhrgu babasına Ben Kimim ? diye sorar. Baba her guru gibi, cevabı direk vermek yerine oğluna düşünmesi ve gözlemlemesi için tapas uygulamasını içsel bir araştırma yaparak deneyimle bulmasını önerir. Oğlu gider ve kendisine tekrar Ben Kimim? diye sorar ve kendini görebildiği, dokunabildiği ve bu evrende fiziksel bir yer kapladığını düşünerek kendini madde olarak değerlendirir. Bu bulduğu cevap evrendeki her şeyin annadan (maddeden) yaratıldığını bir yer kapladığını ve yaşadığını ve maddenin parçalanarak küçük parçalara ayrılıp yok olduğuna karar verir. Oğul sorusunu, şimdilik ben fiziksel evrende bir yer kaplayan maddeyimdir. diye cevaplar…..


Kosha temel olarak her canlı varlığın birbirini saran ve gerçek benliğini örten 5 enerji kılıfından oluştuğunu anlatan bir kavramdır. Matruşka bebekler gibi düşünebiliriz. yani diğer bedenlerimizi,aynı matruşka bebeklerde olduğu gibi ilk görüşte göremeyiz ama içeri ve derine girmeye,fark etmeye keşfetmeye niyet edip yola çıktığımızda diğer bedenlerimizi görebilir.Bütünsel bir yaşamın kapılarını ideal bir pratikle arayalabilirz.


Besin bedenimizde yani kaba fiziksel bedenimizde bulunan bu kılıf, en dıştaki kılıftır.’’Anna’’ kelime anlamı olarak ‘’besin’’ demektir.’’Maya’’ ise içermek içinde bulundurmak demektir.Yani besin içeren kılıf veya katman olarak tanımlayabiliriz.Bunun nedeni ise ‘’evrende var olan besinlerle beslendiği ve tekrar diğer canlılara besin kaynağı olacağı içindir.’’Fizik bedeni besleyen tüm besinler Annamaya koshayı da etkiler.Bunu yaşamda bir döngü olarak düşünmemiz yanlış olmaz.Besinle oluşturulan bu beden,Var olur,doğar,büyür,değişir,ölür ve tekrar toprağın altından besin olarak canlılara hayat verir.

Peki Annamaya kosha besinle var oluyorsa besinlerin bu kılıfa ve madde bedenimize nasıl etkileri oluyor?

Yediğimiz besinlerin bizde toplanmasıyla beraber biz bu bedeni andan ana yaratıyoruz.Yogik sistem buna gunalarla bakıyor satvik tamasik ve rajasik olarak gıdaları ayırıyor guna kelime anlamı olarak her şeyin sahip olduğu niteliklerdir.Evrende var olan her varlığın bir niteliği vardır.

Satva: İnsan yaşamı ve duygusal,zihinsel ve ruhsal olarak uyumluluğun olduğu canlılığın enerjinin nötr olduğu haldir.

Rajas:Hareketlilik sağlayan hareketlilik getiren getirdiği enerjiyle birlikte arka planda karmaşıklığı da meydana getiren ama bir yandan eyleme geçme hareketini de tetikleyen bir hal.Rajasın en iyi hali satvadan destek alıp dengelendiği bir haldir.

Tamas: Uyumsuzluk durağanlık ,tembellik enerjinin aşağı çekildiği,zihinsel fiziksel ve ruhsal olarak insanı hareketsiz,eylemsiz ve boşvermiş hissettiren bir haldir. Tamas rajasla desteklendiğinde dengelenebilir. Hepsinin bir arada uyumlu olmalıdır. Andan ana hepsi değişiklik gösterebilir ve bu bizim yaşamımızı olumlu veya olumsuz etkiler.

Bizim amacımız ve pratiklerimiz çevresel faktörler ne olursa olsun birinin diğerinden ağır basması değil,hepsinin uyumlu dengeli bir şekilde tutabilmektir. bu denge davranışlarımıza ve sonra duygularımıza yansır bunu başarabilirsek yaşamdaki asıl dengeyi kavrayabiliriz.

Zihnin dağınık ve yorgunken canın sıkkınken bedenin enerjik olmak istemez. hepsi doğru orantılı bedeninde bir ağrı varsa ve zaten ağrıyı da zihin algılıyor )zihnimiz bir şeye konstanre olamaz.Bu yüzden yoga bütünsel bakış açısıyla beden zihin ve ruhun bir olduğu hepsinin birbirini desteklediği bir yaşam sürmemiz için bize bir araçtır.Bu nitelikler evren her varlıkta vardır demiştik.

Annamaya kosha’nın da yakıtı besin besinle kendini beslediği için besinlerden aldığı nitelikler var. Yoga burda olayın aslında karmik tarafına bakmıyor. fizik bedenine aldığın besinlerin nitelikleriyle ilgileniyor. Yani besinlerin nitelikleri ile, gunlarıyla ilgileniyor.

Buna göre;

Satvik besinler:Kolay sindirilir ve enerji verirler taze meyve sebze kuruyemiş süt bal ghea tereyağ bakliyat zencefil tarçın zerdeçal, pirinç arpa buğday hindistan cevizi vb gibi.Bir besinin satvik olması,o besinin pişirilip hemen tüketilmesi ve bir daha ısıtıp yenilmemesiyle de ilişkilidir.

Rajasik Besinler:Uyarıcı etkiye sahip olan kahve ,gazlı içecek, çay, baharatlar çok acı, çok sıcak,yumurta balık alkol gibi besinler .

Tamasik besinler:Yenildiğinde uyku hali getiren, uyumsuzluk ağırlık çökerten, durağanlık getiren besinler., zihinin biraz daha o sakinlikten karmaşık hale getirmesine sebep oluyor.

Beyaz kırmızı et, tekrar pişirilen yemek yemekler, alkol, fermente ürünler paket gıda,soğan sarımsak ,soya fasülyesi, mantar, bitkisel olan ama tamasik etki yapan gıdalardır.

Yediğimiz besinler fizik bedenimizi etkilediğini düşünsek de aslında zihinsel ve ruhsal olarak da bu besinlerde olumlu veya olumsuz etkileniyoruz ki olumsuz etkilendiğimizi anladığımız en son bedenimiz,görünen hissedilen duyumsanan beden olduğu için artık bizi


rahatsız edecek sinyalleri bize Fizik bedenimiz veriyor. Halbuki enfeksiyonel hastalıkların haricinde diğer hastalıkların bir çoğunun başlangıcı,Astral veya eterik bedenimiz(Linga Sharira) bulunan Zihin veya mental kılıfımızda oluşuyor.

Yani ‘’Ne yersek O’yuz’’ dur ama sadece fizik bedenimiz değilizdir.Evrende her madde gibi yer kaplıyor ve buna bağlı olarak her maddenin bir enerjisi vardır,enerjisi olan her madde titrer ve titreyen her şeyin frekansı vardır.Ama enerji de aynı zamanda bir maddedir. ve boşlukta yer kaplar..yani bir kütleye sahiptir.Düşüncelerimizin yaydığı, görünmeyen bir bedenle yaydığımız bir enerjimiz o enerjini bir kütlesi, titreşimi ve frekansı vardır..


2.Linga veya Sukshma sharira (Astral-Eterik Beden)

Madde (Fizik) bedenin hemen üzerinde yer alan bedendir.Çakralar bu bedenden gelen enerjiyi alır ve vücuda dağıtır.Bu bedenin asıl amacı madde(Fizik)bedenin sağlıklı olmasını ve evrensel enerji alanıyla fizik beden arasında bağ kurmasıdır. Şekil olarak Fizik bedene benzer.Yaşam enerjisini Fiziksel bedenin ilk çakrası olan ‘kök çakra’’ (Mulahadra çakra) ile dünyadan, üçüncü çakrası olan ‘’Solar Pleksus’(karın çakrası,Manipura çakra) kanalıyla güneşten alır. Fiziksel bedeni örümcek ağı gibi sararak tüm hastalıklardan korur. Hastalıklar Eterik bedende bulunan ‘’Manomaya kosha’’da görülür.ancak Eterik bedenin titreşimi çok çok yüksek olduğundan biz hastalıklarımızı ancak eterik bedeni de aşıp madde bedene bizi rahatsız edecek boyuta geldiğinde fark edebiliriz. Bu yüzden Eterik beden titreşimi daha yüksek olan bedenlerimizle fizik bedenimiz arasında iletişimi sağlar.Eterik beden zarar görmüşse bedenler arası bilgi alışverişi sağlıklı olamayacağından diğer bedenlerin de dengesi bozulur.

Eterik Bedende 3 kılıf bulunur.

  1. Pranamaya Kosha(Yaşamsal kılıf)

  2. Manomaya Kosha(Mental,zihin Kılıf)

  3. Vijnanamaya Kosha(Akıl Kılıf)

2.ASTRAL BEDEN(SUKSHMA SHARİRA) : burada 3 kılıf bulunmakta: (Pranamaya kosha,Manomaya kosha ve Vijnanamaya kosha)

Sukshma zevki ve acıyı tecrübe eden bedenimizdir. 19 adet güçten oluşur. Enerji merkezlerimiz olarak bildiğimiz çakralar,bu bedende bulunur.

Bunlar ;1.Karma inriyas(hareket eylem organları) 5 tane

1.VAK(Ağız ve konuşma)

2.PANİ(eller/kollar/kavrama)

3.PADA(ayaklar,bacaklar,yürüme

4.PAYU(boşatım organları)

5.UPASTHA(üreme organlar)

2. JNANA İNDRİYAS:bilgi organları idrak organları 5tane

Göz,koklama,tatma,işitme,deri

3.PRANA 5 vayu(rüzgar)

Prana,Apana,Samana,Udana,Vyana

4.ANTAHKARANA GÜÇLERİ(İÇSEL ARAÇLAR)

Zihin,(manas),akıl(buddhi),bilinç altı(chitta) ego ahamkar.





1)Pranamaya kosha(Yaşamsal kılıf)

Astral bedenin bu kılıfı,yukarıda açıkladığım 5 yaşamsal enerjiden ve (Prana,apana,samana,Udana,ve vyana) Karma indriyas olarak adlandırılan 5 hareket organından (eller,ağız,ayaklar,anüs,ve üreme organlarından,Nadiler ve çakralardan oluşur. Tüm bunlar acıkır susar,ısınır ve soğurlar.Pranamaya kosha,gözün sıradan algısının ötesinde olan yani gözle göremeyeceğimiz bir Enerji Bedenidir. Pranamaya kosha ancak Fizik bedenden bir miktar uzaklaşıldığında deneyimlenir.Pranamaya kosha Annamaya kosha( fizik bedeni)yı hareket ettiren onu canlı kılan enerji sistemidir.Pranamaya kosha daki enerji sistemi Nadi olarak adlandırılan kanallarla bedene yayılır.tıpkı kanın damarlarımızda dolaştığı gibi enerji de nadilerle tüm vcudumuza yayılır. Yoga asanalarına önce fizik bedenimiz le başlar sonra pratik ettikçe ortaya çıkan içeriden gelen hisler enerji akışımızı farkettiğimizi enerjimizin değiştiğini pranamaya koshaya doğru algımızın biraz daha açıldığını hissederiz bu durumda bulunduğumuz davranışları fark etmeye ve bazı davranışlarımızın bize zarar verdiğini algılamaya, bunları da zihnimizi eğitirerek değiştirmeye çalışırız.Ve bu sadece kendi bedenimizi ve enerjimizi fark etmekle kalmaz biraz daha derin pratiklerle artık çevremizdekilerin de enerjilerini anlamaya yorumlamaya başlarız.

ENERJİ BEDENİ PRANAMAYA KOSHA :Elektrik gibi:fiziksel ve zihinsel bedenin iyi olması için pranamaya koshanın sağlıklı olması gerek çünkü bütün hastalıklar aslında pranamaya kosha başlıyor, ama biz bu farkındalığa erişemediğimiz için fiziksel bedendeki bir ağrıyla bunu fark ediyor ve doktora gidiyoruz

Nadilerin birleştiği noktalarda çakraları temsil ediyor Enerji boyutunda dışarı yansıması ve algılanması dairesel oluyor aynı bir suya üçgen bir taş veya kare bir taş atsan da enerji yayılımı dairesel olduğu gibi

Toplam 114 tane var fiziksel bedenin içinde ve dışında olan çakra var 2 tanesi fiziksel bedenin dışında 112 tanesinn 4 tanesi diğer çakraların çalışmasına bağlı olarak kendimiz pratikle onları çalıştıramayız onlar diğer çakraların çalışmasıyla aktive oluyorlar.108 adet çakranın gerçek anlamda üstüne çalışabiliyoruz ama en önemlileri 7 tane çünkü bunlar ida ve pingala nın birleşim noktalarından sushumna boyunca uzanıyor.


Eğer bedenimiz bir güce bağlı olan bir makine gibi çalışsaydı,Pranamaya Kosha bu makineye güç veren jeneratör olarak tanımlanabilir.Çakralar bu jeneratörün enerji üreten ana kaynaklar, Vayular ise jeneratörden makinemize giden farklı enerji akımları olabilirdi.

Yukarıda belirttiğim güçlerin içinden ‘’5 Karma İndriyas’tan ve Yaşamsal enerji olarak adlandırılan 5 vayu’dan oluşur. Tüm bunlar acıkır,susar,ısınır ve soğur.Aynı zamanda bu yaşamsal enerjilerin merkezlerini oluşturan yani enerjinin güç kaynakları Çakralar da bu kılıfta yer alır.


Prana:(5 adet yaşamsal enerji veya yaşamsal rüzgar)Hepsinin bedende yöneldiği bölgeler ayrıdır ve bedende hareket ettikleri yönler farklıdır.Prana yaşamsal enerji anlamına gelir.Vayu rüzgar demektir.yani yaşamsal enerjimizin de tıpkı rüzgarlar gibi yönleri vardır.Biz bunları bedenimize nefes yoluyla alırız

1.Prana vayu uda prana: Prana bedenimizde kafadan diyaframa kadar olan bölgede yer alır. Nefes almayı sağlar. Bedende göz kulak ,burun beyin akciğerler ve kalp gibi organları kontrol eder. Sezgisel algı da bu vayunun iradesindedir. Yaşam enerjimiz olarak adlandırılır.Soluduğumuz havayı absorbe ederek diğer vayulara dağıtır ve bedene tüm almalardan sorumludur yemek, nefes alma, iğne olma, bedene dışarıdan alınan herşeyden sorumludur çünkü bedene dışarıdan aldığımız herşeyde nefes alırız bedendeki temel vayudur diğer 4 vayu pranadan beslenir ve Prana onları yönetir ve akışı içe aynı zamanda yukarı doğrudur .Ruh bedene girdiğinde veya ölümle bedeni terk ettiğinde sadece prana vayu aracılığıyla bedene girer ve bedenden çıkar.Geri kalan vayular bedene tek başına giremez ve ruhla birlikte çıkamaz.Ama ana vayu olan Prana Vayu bedenden çıktıktan sonra fiziksel hareketler veya algı eskisi gibi olmaz ve onları bir arada tutan bir sebep kalmamış olur.

Anahata çakra,ajna çakra,sahasrara çakra Prana Vayunun alanıdır.


2.APANA VAYU: toprak Göbeğin alt bölümlerinde pelvik tabanda ve kök çakraya yakındır.Yaşama tutunmamız köklenmemiz,toprakla bağlantı kurmamızı sağlar. Aşağı doğru hareket ettiği için bedenden atılımlardan boşaltımdan sorumludur.Besinlerin, suyun, regli ve doğum gibi dışa atımlardan sorumludur.Tüm aşağıya akışları ve aynı zamanda nefes vermeyi kontrol eder.Sindirimin bir kısmı boşaltım ve üreme bu vayu tarafından kontrol edilir.

Apana vayu kişinin yere basmasını sağlayan kendine güvenip kendini olduğun gibi kabul etmesini sağlayan vayudur.

Muladhara ve Svadhisthana Çakra Apana Vayunun alanıdır.

3.SAMANA VAYU:elementi ateş: karın bölgesinde Prana ve Apana vayunun arasında yer alır.çevreden merkeze doğru yana salınarak hareket eder. Kimliklerimiz,deneyimlerimizin,yaşam kapasitemiz,bedensel dayanıklılık ve sindirim, samana vayu ile direk ilişkilidir.kalbin atımından ve bedenin hareketinden de sorumludur.Samana vayu Apana ve prananın buluşma noktasıdır apana ve upa pranayı dengeler. Ve bunlarda herhangi bir dengesizlik oluşursa ilk etapta sadece Samana yardım edebilir Nasıl yardım eder? Ve hangi şartta yardım edebilir?Apana ve upa prana yardım edilmeye açıklarsa samana yardım edebilir bu da yaşamdaki davranışlarımızda aslına şöyle yansır;

Bazı insanlar yardım istemeye, birinin ona yardım etmesine açık değillerdir, kendileri yapmak ve kendi başarmak ister işte bu durumlarda bu insanlar yardıma kapalıdır ve bedensel olarak da yaşanan rahatsızlıklarda muhtemelen apana ve upa pranası samanadan yardım istemeyecektir.

Bedensel olarak samana karaciğer, dalak, safra kesesi çalışma sistemine yani savunma mekanizmasına benzemektedir.Hatha yogada samana pratikleriyle Samana uyandırılır ve güçlendirilir.Raja yoga pratikleriyle Prana,Samana ve Apana Vayular birleştirildiğinde Samana vayu genişler ve prana sushmna üzerinde hareket eder.

Bu samadhinin elde edilmesi için gereklidir

Samana Vayunun alanı esas olarak manipura çakradır Ama Samana vayu Svadidthana ve anahata çakraya doğru genişlemeye çalıştığı için dolaylı olarak onlarla da etkileşir. Apana ve upa prana arasında dolaylı bir bağ ve denge oluşturur.vayular her ne kadar 5 bölümlü de olsa aralarında düzen sağlayan mutlak bir bağ vardır.

Udana vayu: boğazdan başın tepesine kadar olan bölgeyi yönetir.boğazın üstünde olan başımızdaki organları yönetir(göz,kulak.burun ve beyni kontrol eder.bedenin fiziksel algı kısmında anlama idrak etmeden sorumludur. 3. gözde ajna çakrada epifiz bezinin yakınlarında bulunur. Ve dönerek yukarı hareket eder.Apana kişiyi yere doğru köklerken, Udana da kişiyi dönerek ve dallandırarak yukarı doğru yüceltir.Yani sağlam bir köklenmeyle bir temellenen sağlam adımlarla bir ağacın köklenmesi ve dallanarak yeşerip güzel, lezzetli bir meyve vermesi gibi,günlük yaşantımızda da sağlam bir köklenmeyle gelişip üreterek başarılı olmamız kaçınılmaz olur. yaratıcılık, ön seziyi geliştirir.

Vishuddha çakra (Boğaz çakrası) udana vayunun alanıdır yani boşluk elementi bu vayuda çalışır

5.vyana Tüm bedene yayılarak genişleyerek nüfuz eder. Yayılarak yaptığı hareket vücudun merkezinden çevresine doğrudur.her seviyedeki dolaşımı yönetir ve genişleyebilir.Sorumlu olduğu sistemler dolaşım sinir,lenf sistemi fasya ve endokrin sistemdir.Tüm bu yardıma ihtiyacı olan organlar ve duygularla ilgili yardıma ihtiyaçları varsa isteyip istemediklerini sorgulamadan yardım eder

Vyana vayu nadilerin birleşmesiyle vücudun belirli bölgelerinde çakraların ifade bulmasını sağlar.tüm çakralarla bir arada çalışarak hepsine enerji dağıtımı vazifesi görür.


Eğer hikayemize dönecek olursak Öğrenci bedenini farketmiş ve babasına ben bu bedenden ibaretim demişti.Babası biraz daha ilerlemesi gerektiğini söylemişti.

Çocuk yolda giderken ölü bir beden görmüş ve o zaman Ben bu bedensem bu bedeni yaşamda tutan aldığım ve verdiğim nefestir diye düşünmüş ve babasına ‘’Ben Nefes aldıkça bu yaşamda varım ,Öyleyse ben bu bedenin ardındaki Nefesim. Nefes yoksa bu yaşam da yoktur’’ demiştir.Babası ilerlemesi gerektiğini söyleyerek Çocuğu düşünmesi için geri göndermiştir.


Pranamaya kosha ancak Fizik bedenden bir miktar uzaklaşıldığında deneyimlenir.Pranamaya kosha Annamaya kosha( fizik bedeni)yı hareket ettiren onu canlı kılan enerji sistemidir.Pranamaya kosha daki enerji sistemi Nadi olarak adlandırılan kanallarla bedene yayılır.tıpkı kanın damarlarımızda dolaştığı gibi enerji de nadilerle tüm vcudumuza yayılır. Yoga asanalarına önce fizik bedenimiz le başlar sonra pratik ettikçe ortaya çıkan içeriden gelen hisler enerji akışımızı farkettiğimizi enerjimizin değiştiğini pranamaya koshaya doğru algımızın biraz daha açıldığını hissederiz bu durumda bulunduğumuz davranışları fark etmeye ve bazı davranışlarımızın bize zarar verdiğini algılamaya, bunları da zihnimizi eğitirerek değiştirmeye çalışırız.Ve bu sadece kendi bedenimizi ve enerjimizi fark etmekle kalmaz biraz daha derin pratiklerle artık çevremizdekilerin de enerjilerini anlamaya yorumlamaya başlarız.


Manomaya kosha: (Mental Zihin kılıfı)

Hikaye: Yanından geçen at arabasını göremediğini fark ettiğinde evet ben burdayım. canlıyım. nefes alıyorum ve gözlerim açık. Ama ben bu at arabasını görmedim gözlerim açık olmasına rağmen at arabasını görmeyen kimdi ?Burada onu akıl süzgecinden geçirip sınıflandırmaya başladığında ben akılım diyor. Yani manomaya kosha. Nefesin ve bedenin ardında aklım diyor.Orada olduğun halde yaptığın işe odaklanamıyorsan sen aklınla orda değilsin .


Zihinsel katmandır ve sinir sistemimize tekabul eder.Manastan (zihin) ve düşünce ve yargılama kabiliyetini ifade eden beş duyu organından meydana gelir.Beyin ve sinir sistemiyle ilgilidir.Nefes,fizik bedenle bu katman arasındaki etkileşiminde aracılık eder.Manomaya Kosha bedenin şuurudur.Bedenin tüm istemsiz süreçlerini savaş yada kaç tepkisini kontrol eden otonom sinir sisteminin bir parçasıdır.

Bu kılıfın temel bileşenleri

Manas: (akıl)-düşünür şüphe duyar,kızar, ister.

Chitta: (bilinç altı): depolar

BUDDHİ:ZEKA

AHAMKAR: Ego

Jnana indriyas: (duyu organları ve bilgi organlarıdır.gözler-görür,kulaklar-işitir,burun-koku alır,dil-tadar ve cilt dokunur.

Zihin beden olarak kabul edilir.insanın düşünen varlık olarak kabul edildiği katmandır.var olduğumuz dünyadan anlam çıkarmamızı sağlayan duygularımız düşüncelerimiz çevremizde olup bitenler,hayallerimiz samskaralarımız vasanalarımız hafızamız yaşadığımız kültürden aldığımız tüm davranış ve düşüncelerimizin hepsi bu koshadadır.Manomaya koshaya yaklaşmak için tüm bu düşünce duygularımızı bir kenara bıraktığınızda BEN KİMİM? Sorusuyla bu koshada çalışarak cevap bulunabilir.

Prusanın prakriti ile olan etkileşiminden sahip olduğumuz saf bilinçten zihin haline deforme olmuş.bilincin madde ile bağ kurabilmesi düşünceleri oluşturur.bu düşüncelerimizin de oluşabilmesi için zihne ihtiyaç vardır.insanın özüyle arasına zihni ve düşünceleri girmektedir çünkü her an maddeyle etkileşim halindeyiz bir insan bu düşüncelerinden özgürleşti mi geriye özü kalır.


Düşüncelerimizden özgürleşebilmek için önce zihni anlamamız gerekir.

c) Vijnanamaya Kosha ( AKIL KILIFI)

‘’Öğrenci aklın ötesinde ne olduğunu anlamaya çalışırken, aklının oradan oraya sürüklendiğini, bir karar verebilmek için zihninin yönlendirmesine ihtiyacının olduğunu görür. Kimi zaman kişi bir söz söyler ama vicdanı bu sözü söylediği için onu rahatsız eder. Bu zihindir, karar mekanizmasıdır. Dolayısıyla öğrenci öğretmenine “ben zihinim!” der. Öğretmeni yine eski önerisini tekrarlar.’’İçimden bir başka ses var bana fısıldayan seni gel gitlere götüren bazen senin dediğin oluyor ve bazen de sana fısıldayan fısıldayan senin muhakeme ettiğin bedenin var bu da Vijnanamaya koshadır.



Bilgelik bedeni olarak kabul edilir.yıllar süren pratikler sonucunda diğer üç bedeni tam farkındalığıyla tüm bilgi bu bedende saklıdır.

Tüm objelerin gerçek doğasını ve ahamkara (egoyu) inceleyip belirleyen ayırt eden buddhiden akıldan oluşur burda her şeyi sorgulamaya ayırt etmeye ve ben kimi sorularına cevap vermeye başlamış olmamız gerekir.kişi özbenliğine bu bedende herşeyi ayırt edip sorgulayarak cevap bulduğu bir nitelik taşır.ama bu aşamada benlik bilinci yani ego hala vardır.bu yüzden bu bedenle bilginin ortaya çıkması yanılgılı acının ortadan kalkmasına yeterli olmayabilir. Çünkü hala dualite vardır.



3.Beden Karana sharira(tohum beden-neden beden)

  1. Anandamaya Kosha:

Bu beden saadet bedenidir. Bu bedende acı mutsuzluk istek arzu yoktur hiçbir duygu bu bedende bulunmaz dualite tamamen ortadan kalkmıştır.

Anandamaya kosha bizi mutlu kılacak olan tanımların oluştuğu kılıf yani acı ve zevk üzerine dönüyor.eğer bu zevk aldığın şey gerçekten sana mutluluk veriyorsa o anda mutlu olmak ama bağlanmamak çünkü orta ve uzun vadede zevk bize acı verir.Bu, beş kosha’nın en incesidir, sadece sizinle ilahi olan arasında bir ayrılık şeridi vardır.















Commentaires


bottom of page