top of page

Patanjali'nin 8 Basamaklı Yoga'sı 3. Basamak ASANA

3.BASAMAK ASANA’DIR.


‘’ Bedensiz bir ruh uçma gücünden yoksun kalmış bir kuş gibidir.’’


Asana Nedir?

Sanskrit dilinde ‘’Asana’’kelimesi oturmak anlamına gelen ’’Aas’ kökünden gelir.Patanjali döneminde geleneksel yaklaşımla birlikte ‘’rahat oturuş’’demektir.Aynı zamanda duruş,durma,poz anlamlarına da gelir.Asana’nın bir diğer anlamı ise omuza asılan ‘şal’ demektir.Asanaların her birinin kendine özgü bir biçimi ve dengesi vardır. ve geometriktirler.Herhangi bir duruşta, doğru yön duygusunu ve belli bir ağırlık merkezi bulunmak gerekir.

Asanalar uygulanış şekillerine göre 2’ye ayrılır.

-Hatha Yoga’nın dinamik türdeki Asanaları,

Bu türdeki asanalar belli bir tekrardan hızdan ve ritimden oluşur.Dinamik yoga asanalar,kas, dolaşım ve solunum sistemleri üzerindeki etkilerinin yanısıra sinir ve salgılama sistemleriniz uyararak enerji açığa çıkarırlar.

Bu enerji taması yani ataleti kırarak, rajası yani eylemi açığa çıkarır.Bu da kişinin tembellikle mücadele etmesine yarar.

‘’Surya namaskar’’ard arda değişik ve ritmik asanalar içerir.Kişinin enerjiye ihtiyaç duyduğu zamanlarda uygulaması ona eyleme geçme konusunda yardımcı olur.

Hatha Yoga Pradipika kitabında ‘Yogi Swatmarama Şöyle der;

‘’Raja yoga nihai amaçtır. Hatha yoga ise bu amaca ulaşmak için izlenen yoldur.’’

Hatha yoga raja yoga ya ulaşmak isteyenler için bir yoldur.Bu tabiki de sadece hatha yoga asanaları ile gerçekleşmez. Hatha yoganın tüm basamaklarını sindire sindire çıkan bir kişi raja yogaya ulaşabilir

Ha-Tha Güneş ve Ay anlamlarına gelir. Birlikte yazıldığında ‘’güçlü’’anlamını taşır.

Hatha yoga asanaları günümüzde popüler olan birbirinden çok farklı gibi görünen asanaların temelini oluşturur.






-Patanjali’nin yoga sutralarına dayanarak uygulanan sabit türdeki asanalar

Patanjali sisteminde ise çabasız ve rahat bir şekilde asanayı koruyarak zihinsel dengenin oluşması üzerine kuruludur. ve bunu Yoga sutralarında şu şekilde açıklamıştır;


2.46 ‘’Sthira-sukham-asanam’’Duruş rahat ve sabit olmalıdır.

Bu sistemin amacı içsel bir farkındalık geliştirmek ve bilincin üst seviyelerine ulaşmasını sağlamaktır.Ani olmayan hareketler ve çaba gerektirmeyen hal,bu sistemin özelliğidir.Bunun sonucunda da kuvvet, odaklanma ve tahammül artar.

Patanjali’nin tanımına bakıldığında;Asana, ne esnetme,germe ve ya baskı uygulayarak yapılan esnek bir pozisyondur,ne de cimnastik ve bedeni esnetmek için yapılan bir egzergiz biçimidir.Esneklik iyi bir kazanımdır ve yoga bunu fazlasıyla sağlar ama asıl amacı beden esnekliği değildir.








Yoga’nın ve Yoga asanalarının asıl amacı, dışarıdan içeriye ulaşmak,Fizik bedenden zihin ve ruh bedene ilerleyebilmektir.Yoga nasıl ki varmak istediğimiz nokta için bir yolsa Asana pratikleri bu yolun patikalarından biridir.Zihni ve pranayı bu patikadaki deneyimlerimizle kontrol altına alıp yola devam ederiz.




ASANALARIN AMAÇLARI

Asanalar basamağında beden,zihin ve duygular bir bütün olarak ele alınır.Asana,bedene denge,sağlık ve hafiflik getirir.Asanalar bedendeki her kası, siniri ve salgı bezlerini çalıştırmak için yüzyıllar boyunca geliştirilmiştir.Kişiye esnek bir fizik sağlar,hastalıklardan korur.Yorgunluğu azaltır,sinirleri yatıştırır.Ancak asıl güçleri,zihni eğitme ve disipline etmektir.Asanalar,zihni aklı ve ruhu mükemmelleştirmeye yardımcı olur.


Asanalar bedendeki her kası,her organı,salgı bezlerini çalıştırır.güçlü esnek bir fiziğe sahip olmayı sağlar. Bedeni hastalıklardan korur.yorgunluğu azaltır ve sinirleri yatıştırır. Ve en önemlisi bunları fiziksel bedene sağlarken,zihni eğitir ve disipline eder.

Yoga asanalarını uygularken bedenimizi keşfedip onun ruhumuz için bir araç olduğunu farkına varırsak bedenimizin bizi, ruhumuza götüreceğini de idrak etmiş oluruz.

Asanaları pratik ederek kendimizi fiziksel engellerden ya da dış dünyada olan engellerden zihnimizi özgürleştirebiliriz.




YOGA ASANALARININ FAYDALARI

-İskelet ,kas,dolaşım ve solunum sistemlerini destekler.

-Sindirim sistemini ve iç salgı bezlerini olumlu yönde etkiler.

-Dayanıklılığı arttırmak yönünde olduğundan,sabrı ve mücadeleyi geliştirir.

-Beden,zihin,ruhsal ve duygusal bütünlüğü kapsayan kişilik gelişimini oldukça destekler.

-Fizik bedenden yola çıkarak diğer bedenlerimize ulaşmada bir köprü oluşturur.

-Nefesi,pranayı dengelerken zihni kontrol altına alır.

‘’İzin verin bedeniniz,zamanla kendi sınırları içerisinde en uygun forma ulaşsın.’’

BEDEN VE ZİHİN BİR BÜTÜNDÜR.ZİHNİNİZDE YAPTIĞINIZ BİR DEĞİŞİM BEDENİNİZE, BEDENİNİZDE UYGULADIĞINIZ HER PRATİK ZİHNİNİZE YENİ YOLLAR AÇAR.

ASANA PRATİKLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1-Doğru Zaman: Yoga asana pratikleri için en uygun zaman sabahın erken saatlerinde boş mideyle çalışmaktır.Günümüz şartlarında bu pek olmuyorsa,yapmanız gereken size en uygun saatte yoga pratiği için size en uygun zaman aralığını belirleyin ve buna uyun.Unutmayın en ideal pratik, yapabileceğiniz bir süre içinde olandır. Ve pratiğinizden en az 3 saat öncesinden yemek, çay ve kahve tüketmeyin.

2-Yer:Bulunduğunuz ortamın sessiz ve temiz olması,dikkat dağınıklığına sebebiyet verecek her şeyin ortamdan çıkarılması daha iyi konsantre olmanızı sağlayacaktır.

3-Uygulama:Eğer her gün Yoga ve meditasyon pratiği yaparsanız çok hızlı sonuç almaya başlayacaksınız.Yoga pratiğinde sabır çok önemlidir.

4-Hava:Bulunduğunuz ortamın her zaman çok iyi havalandırılmış olmasına özen gösterin.

5-Enerji:Meditasyon yaparken üzerinize bir şal veya battaniye alın.meditasyon esnasında beden çok fazla enerjiyi serbest bırakır.Bu enerji bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve huzuru deneyimlemek için çok önemlidir.

6-Sessizlik:Pratiklerinizi kendi başınıza yaptığınız sırada konuşmayın ve ses çıkarabilecek her türlü elektronik aleti kapatın. eğer bir video veya eğitmen yardımıyla yapıyorsanız dışardan gelen dikkat dağıtıcı her türlü sesi ortamdan kaldırın veya sesin dikkatinizi bozmasına izin vermeyin.

7-Sıvı:Çay ve kahve içtikten en az 2-3 saat sonra pratik yapın.ASANA PRATİKLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

8-Su:Acil bir ihtiyaç olmadığı sürece Yoga pratiğinizden 1 saat sonrasında su tüketin.Yoga pratikleri sırasında su tüketmeyin.

9- Uygulama sıklığı:Her gün kendi belirlediğiniz zaman diliminde ve saatte bazen de pratiğiniz ikiye bölerek günde iki kez olarak uygulayabilirsiniz.

10-Farkındalık:Pratikleriniz esnasında tüm dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu pratiğinize vermelisiniz.

11- Tepki: ilk başlarda beden olumsuz direnç göstererek sizi engelleyebilir ve vazgeçmeniz için size ağrı hissettirerek baskı kurabilir.Ağrı hissettiğinizde farkındalığınız o bölgeye gönderin ve önce ağrıyı kabullenin sonra kontrollü biçimde bedeninizin izin verdiği ölçüde pratiğinize devam edin.

12-Düşünce:Yoga Pratikleriniz yaparken nefesle koordineli bir şekilde uygulayın bu zihninizin de sakinleşmesine yardımcı olacak.hareketler esnasında nefesi hareketlerle doğru şekilde koordine edemiyorsanız bırakmayın.Nefesi tutmak yerine nefes alıp vermeye devam edin izin verin nefes bedene girsin ve çıksın.Bir süre sonra hareketle koordine olduğunu göreceksiniz.

13-Prana: tüm duruşlarda nefesiniz yumuşak ve akışkan olsun.Prana tüm bedende rahatça ilerlesin.aksi belirtilmediği sürece nefesi hareket geçişlerinde tutmayın.



Comments


bottom of page